Tips en trucs 2

barutiboerboels003023.jpg barutiboerboels043026.gif
contract
barutiboerboels043025.gif
  garantie
barutiboerboels043024.gif
 voer
 

  1. Langzaam strelen

De hond moet het goed vinden dat je aan hem zit, aan zijn oren, zijn staart, zijn poten aan zijn kop, zijn lippen etc. Het beste kun je dat thuis oefenen als de hond lekker ontspannen is na een fijne wandeling. Na het spelen als hij rustig ligt b.v.
Misschien kun je het combineren met een knuffelmoment iedere avond. Doe het ook op andere tijden en op andere plaatsen.
Je begint met het langzame strelen van je handen over zijn hele lijf waarbij je naar de voetzolen en nagels kijkt, zijn staart een beetje optilt. Je kunt de oren masseren en er in kijken. Je kriebelt met je rechterhand onder zijn kin en aait hem over zijn neus. Alles heel ontspannen, terwijl je zachtjes tegen hem praat. Nooit de ogen helemaal afdekken met je hand!
Je bouwt op die manier aan een band van vertrouwen met je hond door wat je met hem doet!

E. Nee-oefening.

Ga bij de hond op de grond zitten. Leg een brokje inje linkerhandpalm en bied hem dit met gestrekte hand aan; na 3 of 4 keer, als hij het brokje pakt, geef je het commando "pak maar". Doe dat ook een keer of vier.
Vervolgens bied je het brokje aan, maar voordat hij het kan pakken, sluit je de hand. Eerst zeg je niets, maar na 3 of 4 keer zeg je, terwijl je de hand sluit, rustig en duidelijk "nee''', vooral niet schreeuwen; Dan het brokje wegstoppen, nieuw brokje pakken en weer doorgaan, afwisselend met een paar keer "pak maar" en "nee".
( hooguit 2 minuten per dag, )
 
Hij begrijpt wat de bedoeling is , wanneer hij op het commando "nee" geen enkele beweging meer naar de hand met het brokje maakt Sommige honden deinzen zelfs een beetje terug als je "nee "zegt. Vanaf dat moment ga je na het nee, door met gedrag van hem te vragen dat je wel wilt. Je laat hem bv. zitten, afliggen of een paar passen met je mee lopen zonder trekken. Vervolgens prijs je hem en ga je met hem spelen, geef je hem een knuffel of een brokje

F. Niet trekken aan de riem.

Neem de riem in de rechterhand en houdt hem voor je borst.
Zorg dat er géén spanning op de lijn staat (m.a.w dat deze lang genoeg is om losjes tussen jou en de pup te hangen). Lok je puppy naast je met een brokje.
Begin te lopen en moedig hem aan mee te gaan.
Prijs hem als hij hii netjes naast ie blijft lopen en geef regelmatig een brokje.

Als hij op een bepaald moment vooruit gaat lopen of een andere kant op, stop dan net voordat de riem strak staat.

Moedig hem aan om weer naast je te komen door te roepen en te lokken met een brokje. Komt hij - ook al is het in het begin maar een paar stapjes; prijs hem dan uitbundig en geef het brokje.
Nb sleep de hond niet mee met de riem en wees consequent: dus nooit verder gaan als de riem strak staat.
Moeilijk, maar als het lukt ben je een grote stap verder

G. "Vast" en "los"oefening.

Bij deze oefening leert de hond op commando dingen die hij (op )gepakt heeft en niet mag hebben vrijwillig, zonder dwang, af te geven, in ruil voor een brokje, een speeltje of een ander beloning. Ook is dit de eerste stap naar het apporteren. Wanneer de hond niet van nature apporteert kun je het hem aanleren. Voorafgaande aan het eigenlijke apporteren moet de hond leren een speeltje vast te houden en het weer los te laten.

Neem een speeltje dat de hond en jij samen vast kunnen houden: een piepspeeltje, een flostouw of een balletje in een sok.

Speel er eerst zelf een beetje mee. Rol het heen en weer van de ene hand naar de andere. Schuif het over de vloer. Verstop het achter je rug. Praat terwijl tegen de hond alsof je iets heel bijzonders hebt. De hond zal dat allemaal met belangstelling volgen. Kijk nu of de hond het speeltje wil vastpakken. Schuif het voor zijn neus op de grond heen en weer. Niet naar hem toe, maar van hem af bewegen.
Pakt hij het speeltje vast, dan zegje snel "vast".
Nu moet hij het speeltje los laten. Je blijft het speeltje met één hand vasthouden.
Hou iets lekkers voor zijn neus en waarschijnlijk zal je de hond het speeltje loslaten. Op het moment dat hij het doet, zeg je "los".
Vervolgens geef je hem het speeltje weer terug .en begint het spel opnieuw; Na een paar minuten stoppen en het speeltje wegleggen.
terug
barutiboerboels043023.gif
  tips en trucs 1
verder
 home
 de boerboel
  over ons
  onze teven
 onze reuen
pups
 geplande nestjes
 Boerboel Europe
 herplaatser / te koop
 contact
 links